Sivut

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Matkaratsastuskisat

Olen 16-vuotiaasta asti ollut kiinnostunut matkaratsastuksesta, kun hoidin Minnan hevosia Sereä ja Iikkaa. Olin Minnan ja Seren huoltojoukoissa mukana ja Iikalla oli tarkoitus kisata 30 km, mutta kisat peruttiin edellisenä iltana, niin en sitten päässyt. Miinanhan ostin ajatuksella että siitä tulee mun matkaratsu... :)
Nyt sitten päästiin ensimmäisiin kisoihimme!

Lähdin aamulla kotoa klo. 5, menin Irenelle josta lähdettiin hakemaan Miinaa, joka ei ollut ihan yhteistyöhaluinen koppiin mennessä, mutta aika nopeasti kipusi kyytiin. Mentiin Mattaksen tallille ja laitettiin Miina ja Väiski tutustumaan toisiinsa tarhaan, siinä ei mitään draamaa syntynyt, Miina ei kertaakaan edes kiljahtanut. Alettiin siis lastaamaan heppoja, Väiski ekaksi, koska en luota etteikö miina voisi kuitenkin potkasta siinä tilanteessa..ja muutenkin, Väiski kun menee suoraan. Ja niin Miinakin meni tässä vaiheessa. Huolto-tiimimme Hanna ja Kimmo oli jo tullut tallille kanssa, joten nokka kohti Jämsää, edessä reilu kolmen tunnin ajomatka...olimme tässä vaiheessa loistavasti aikataulussa!

Kisapaikalla vähän säädettiin, joten aikaa kului hukkaan. Elänlääkäritarkastuksessa kaikki ok, syke Miinalla 44 ennen lähtöä. Meidän matkahan oli siis 19 km, nopeuden tulee olla 8-12 km/h ja sykkeen alle 56. Loppujen lopuksi meille tuli hirveä kiire, meidän lähtö oli klo. 12.00 ja viimeistään piti lähteä klo. 12.15...
Lähdin Miinan kanssa jo edeltä lähtöpaikalle, jossa mulle sanottiin, että mulla on 4 minuuttia aikaa ylittää lähtöviiva, että mun kannattaa nyt mennä ja odottaa Ireneä sen ulkopuolella...No niinhän se oli tehtävä, huutelin Irenelle että pistää vauhtia.. =) No Irene ja Väiski ehti ylittää lähtöviivan, onneksi!!





Alkuun mentiin aika hissukseen, mikä todettiin myöhemmin että liian hissukseen... Maisemat oli upeat!! Miina oli aika kuumana alkumatkasta, mutta tosi upeasti käyttäytyi..
10 km kohdalla hevoset selvästi alkoi olla tosi rentoja.. Niillä tienoilla Miina ilmeisesti katseli vähän liikaa maisemia ja humpsis, meni polvilleen!! Siinä kohtaa joutui keskittämään kaiken tasapainonsa että pysyi kyydissä ja jännitti miten tässä käy, meneekö takapää mukana!! Mutta ei onneksi, Miina pomppasi takaisin ylös!! Nappasin niin kovasti pohkeilla kiinni, että ne kramppasi... hetken aikaa tippa silmässä yritin saada jalat rennoksi. Lopulta hellitti, Miinassa ei vaurioita, joten matka jatkui!






Oli kyllä niin upeita pehmeitä suoria, jossa hevoset pääsi laukkaamaan suunnilleen niin kovaa kun tahtoi! Ja nehän tahtoi... =) Sports tracker oli kyllä mainio matkakaveri, siitä nähtiin koko ajan keskinopeutemme ja paljon on jäljellä. Se myös mittasi että meidän maksiminopeus oli 39 km/h... harvoin suomen maastoissa semmoisiin vauhteihin hevosella pääsee!! Se oli kyllä mahtavaa!!






Loppuun asti saatiin vetää aika kovaa tahtia, kun se meidän alun sählinki verotti sitä aikaa, se kun lasketaan lähteväksi siitä klo. 12 eteenpäin.. Tosi helposti meille Miinan kanssa meni tuo 20 km, helposti olisi voinut jatkaa... Kuitenkin se eläinlääkärin tarkastus vähän jännitti, vaikka tiesin Miinan olevan hyvässä kunnossa! Mutta Miina ja Väiski oli aivan upea pari... tosi hyvin meni yksiin niiden vauhti... vaikka Väiski on aika paljon pienempi, Miina jäi käynnissä tosi paljon jälkeen, vaikka mun mielestä Miinakin on ihan nopea kävelemään. Ja ratsastajillakin meni hyvin yhteen ja oli tosi kiva ratsastus hyvässä seurassa!






Huoltokin sujui hyvin ja ensi kisoissa sitten tiedetään kaikki enemmän, nyt oli kaikilla välillä vähän sormi suussa.. :) Tolla matkallahan huolto ei ole välttämätön, mutta harjoituksen kannalta otettiin tämä reissu! Ja kyllä tuolla vaikeaa olis, jos ei olisi ketään huoltamassa. Minä siis jotenkin oletan että Kimmo innostui myös tuosta hommasta ja on elokuussa huoltamssa Paippisissa!
Maaliin päästiin ajallaan, vähän viilenneltiin hevosia ja juotettiin , sitten eläinlääkärintarkastukseen. No Irenehän oli sitten hukannut oman eläinlääkärin tarkastuslappunsa, jota ilman ei saa suoritusta!! Kello raksutti ja varmaan taas viime tipassa Irene juoksee lappu kourassa eläinlääkärin tarkastukseen!! :D Molemmat saatiin hyväksytty suoritus. Meillä oli keskinopeus virallisesti 8,4 km/h, koska se tosiaan laskettiin se vartti mukaan joka lähdettiin myöhässä. Todellinen keskinopeus meillä oli 9,5 km/h...
Miinan syke oli edelleen 44, ihan kun ei missään oltais käytykään! =) ja edelleen jaksoi "pelätä" tarkastuksessa kukkapuskaa... :D



"mitä sanoo sports tracker??"


Meidän ratsastuksen ajan sää oli mitä mahtavin, ei liian kuuma, oikein mukava ilma. mutta maaliin päästyämme alkoi sataa. Sitten meillä oli teknisiä ongelmia kopin kanssa, joten seisottiin sateessa hevosten kanssa noin tunti!! No lopulta saatiin hepat koppiin, johon Miina suorastaan juoksi!!
Mutta sählinki ja sade ei meitä lannistanut, päivä oli kokonaisuudessaan hieno! Todettiin että Jämsään mennään uudellenkin, koska maastot oli huippuhyvät!
Kotona olin 21.30, melkoisen väsyneenä, mutta onnellisena... =)

Maanantaina mentiin sitten Miinalla kevyesti, siitä ei kyllä ollenkaan huomannut että missään oltaisiin oltukaan! Miina on vaan niin huippu... :)

5 kommenttia:

  1. Onnea hyvin menneistä kisoista!
    Mikä hevonen tuo Väiski on, kivan näköinen sekin!
    Ai noissa kisoissa tosiaan saa käyttää sports trackereita yms? Täällä "lähellä" oli kans vasta matkaratsastuskisat, mutta mä oon vuoden aikana päässy tyyliin 13 kertaa Thalikin selkään, niin ei ehkä ruunalle ihan reilua olis lähteä pitkälle matkalle heti.. Mut jos ens vuoden kisoihin oltais päästy enemmän selkään? *toivossa on hyvä elää!*

    VastaaPoista
  2. Hups, tulin jonkun muun blogin kautta tänne ja luulin tuossa edellisessä postauksessa, että olette vasta menossa kisoihin.
    Hyvinhän ne meni! Hienoa. Olisi ihana joskus ehkä kenties päästä kokeilemaan jotain pikkuriikkistä matkiskisaa.:) No, ehkä sitten kolmen vuoden päästä, kun ollaan selätetty yksinmaastoilupelot. :D
    Onko matkaratsastuskisoissa muuten hevoselle yläikärajaa? Mietin, kun Tahvo on nyt 12-vee niin kolmen vuoden päästä se on 15-vee eli herra parhaassa iässä. :)

    VastaaPoista
  3. Väiski on arabin ja welshin risteytys, mun mielestä kaunein näkemäni arabiristeytys... :) hmmm...toivottavasti niissä saa käyttää sports trackereita yms... :D eipä ole tullut mieleen... :O Minä olen odottanut niiiin kauan että päästään matkakisoihin, vihdoin pääsin, jospa se päivä teillekin joskus koittaa... :)

    VastaaPoista
  4. enpä ole tota yläikärajaakaan tullut ajatelleeksi... ei 15-vuotta ainakaan ole mikään ikä vielä!! Ja kun siinä on se eläinlääkärintarkastus alkuun, niin siinä katsotaan onko hevonen terve ja siinä kunnossa että jaksaa matkan, mikä se sitten onkaan. Tommosen n. 15km matkan menee helposti peruskuntoinen hevonen.

    VastaaPoista
  5. Luin säännöistä että kännykät ja GPRS-laitteet ovat sallittuja kisoissa... =) tällee vähän jälkikäteen tarkastettu...

    VastaaPoista